film+architectuur
citizen jane, battle for the city


secret cinema film+architectuur

Secret Cinema verzorgt de tour van de film Citizen Jane doorheen Vlaanderen. Voor VRP zijn er twee vertoningen voorzien: in Cinema Zuid, Antwerpen en Cinema Zed, Leuven.

citizen jane, battle for the city (matt tyrnauer, VS, 2016)

In 1960 veroorzaakte Jacobs boek ‘The Death and Life of Great American Cities’ een schokgolf in plannersmiddens. In een tijd waar modernistische stedenbouwkundige ideeën overal navolging vonden (m.n. de scheiding van functies) en het bon ton was om oude wijken af te breken, pleitte Jacobs voor levendige buurten die verschillende functies herbergen en waar niet de gebouwen maar de mensen centraal staan. Het belang van een menselijke schaal is sindsdien doorgedrongen in het brein van alle planners. ‘Citizen Jane’ focust op de ‘veldslagen’ tussen Jane Jacobs en ‘master builder’ (of über-demolisher) Robert Moses. Jacobs zette samen met buurtbewoners succesvolle acties op tegen de plannen van Moses om oude stadsbuurten compleet plat te walsen. De film maakt steeds de link met huidige stedelijke issues, waarvoor de oplossing volgens maker Matt Tyrnauer ook bij Jane Jacobs moet gezocht worden. 
De strijd tussen Jane Jacobs en Robert Moses spreekt velen tot de verbeelding, er is zelfs een opera over gemaakt. Wie de lijvige biografie van Robert A. Caro leest over Robert Moses zal de naam Jane Jacobs echter niet tegenkomen, nog niet eens als voetnoot. Het toont aan dat de werelden van stadsplanners en van bewoners elkaar lange tijd helemaal niet raakten. 
Robert Moses: the man you love to hate in de documentaire
Première van Citizen Jane
12 september om 20 uur in Cinema Zuid, Antwerpen
4 oktober om 20 uur in Cinema ZED Leuven