film+architectuur
kortfilms


secret cinema film+architectuur

Secret Cinema brengt je naar plekken die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn om te kijken naar een film die relateert aan de plek. Voor VAi verzorgen we tijdens het Festival van de Architectuur een vertoning van een serie kortfilms waarin een bijzonder gebouw op een bijzondere wijze wordt gefilmd.

overzicht van de kortfilms

A tomb with a view, Ryan J. Noth, Canada 2014 |
7 min. (Portugees gesproken, Engels ondertiteld)
De monumentale verticale Necropole Ecumenica in Sao Paulo brengt de doden een beetje dichter bij de hemel. ’s Werelds grootste begraafplaats siert de skyline van de stad en viert het hiernamaals op grote hoogte. 
00.08 Ghost Cell, Antoine Delacharlery, Frankrijk 2014, 6 min (geluid, geen gesproken woord)
De stad Parijs als micro-organisme. Verbluffende CGI animatie springt van microscopische schaal tot macroschaal van de stad.
A radiant life, Meryll Hardt, Frankrijk 2013, 17 min. (Frans gesproken, Engels ondertiteld)
Een prachtige voorstelling van een re-enactment van de eerste bewoners van de Unité d’Habitation in Marseille. In een mix van archiefmateriaal, choreografie en toneel wordt de vervreemding verbeeld. Maar dan wel wonderschoon.
Il Girasole, a house near Verona, Christoph Schaub, Zwitserland 1995, 16 min. (Frans gesproken, Engels ondertiteld)
Il Girasole (de zonnebloem) is de woning van architect Angelo Invernizzi dat hij in de jaren dertig creëerde samen met kunstenaars en collega architecten. Een totaal kunstwerk dat met de zon kan meedraaien, maar bedoeld was als prototype voor een nieuw soort woning.
Home, Thomas Gleeson, Nieuw Zeeland 2012, 11 min (geluid, geen gesproken woord)
Prijswinnende korte film dat duidelijk maakt wat het verschil is tussen een huis en een thuis. Het project duurde ruim 1,5 jaar om gefilmd te krijgen.