film+architectuur
klimaatadaptatie


secret cinema film+architectuur

Secret Cinema selecteerde voor de klimaatconferentie 'Adapt for Life' dertien filmfragmenten die over het klimaat gaan. De compilatie  is hier online te bekijken. De resultaten van de denktank klimaatadaptatie zijn hier te vinden.

Klimaatadaptatie in 13 films

Do the Right Thing (Spike Lee, VS 1989) 
Spike Lee's meesterwerk toont een hete dag in New York waar langzaamaan de hitte iedereen naar de keel grijpt en sociale conflicten die al in de wijk sluimerden tot een geweldexplosie leidt.

Twister (Jan de Bont, VS 1996)
Een over de top blockbuster over volgers van tornado's (twisters). De film leidde tot veel publieke aandacht voor tornado's en daardoor ook informele kennisuitwisseling over het fenomeen. 14 jaar na de filmopnames werd de boerderij in de film vernietigd door een tornado: Life imitating Art.

The Wind (Victor Sjöström, VS 1928)
Waarschijnlijk de eerste klimaatfilm, een zwijgende film met een romantisch-dramatisch verhaal. De opnames waren in de Mojave woestijn waren zeer zwaar voor de crew. Een vrouw is aanvankelijk angstig voor de wind, maar overwint haar angst.. door liefde.

The day after tomorrow (Roland Emmerich, VS 2004)
Eveneens een over de top rampenfilm waar eerst New York wordt overstroomd en daarna de hele stad bevroren onder het ijs is. Dankzij primitieve klimaatadaptatie (warme truien en samenwerking) overleven de hoofdpersonen het.

Waterworld (Kevin Reynolds, VS 1995) 
De zeespiegelstijging is in deze film niet enkele meters, maar wel 1500 meter, waardoor praktisch de hele wereld, op wat bergketens na, ondergelopen is. Een deel van de mensheid heeft zich aangepast met kieuwen, een ander deel zoekt al vechtend naar land. De leader van Universal Studios (draaiende aardbol) is speciaal voor deze film aangepast met een animatie van de stijgende zeespiegel.

Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio, VS 1983)
Geen film over klimaat, maar leven in gekte, leven in onrust, leven in onbalans, leven in desintegratie, een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven. De film is een visuele aanklacht op de moderne Westerse maatschappij, maar muziek en beelden maken het een zeer aantrekkelijke aanklacht.
Vliegende koeien in TwisterBefore the Flood (Fisher Stevens, VS 2016)
Recente documentaire waar Leonardo DiCaprio op bezoek gaat bij wetenschappers en politici over heel de wereld om klimaatverandering te begrijpen. 
 
Powers of Ten (Charles & Ray Eames, VS 1977)
De beroemdste film van het design-echtpaar Eames, samengesteld uit beelden van het heelal tot microscopisch niveau. In stappen van tien tot de macht wordt de maat tussen grootschalig en kleinschalig visueel en begrijpelijk gemaakt: het universum en mens zijn helemaal niet zo ver van elkaar verwijderd.

Astérix, le domain des dieux (Alexandre Astier, Louis Clichy, Frankrijk 2014)
Goscinny toont in 'De Romeinse Lusthof' hoe Caesar het Galiische dorp wil veroveren door het bos te bebouwen met een stad. Onze helden slaan terug met door Panoramix betoverde eikeltjes die in 1 seconde tot een volwassen eik uitgroeit. 

Elevated Thinking (Great Museums, VS 2014)
Een documentaire over de High Line in New York, het veelgeprezen reconversieproject van een oude spoorlijn dat verhoogd park wordt. Zowel de aanplanting als het onderhoud is sterk door de community ondersteund.

I am Legend (Francis Lawrence, VS 2007)
De enige overlevende van een ramp jaagt door een verlaten en verwilderd New York op eten. Dat doet hij op de High Line, nog voordat deze ontwikkeld was. 

From Russia with Love (Terence Young, VK 1963)
James Bond gaat op bezoek bij een spion in Instanboel en via een ondergronds reservoir vaart hij ernaar toe. Het is in de zesde eeuw al gebouwd door Keizer Justinian als waterreservoir, en inmiddels een populaire toeristische attractie.

The Fall (Tarsem Singh, VS/India 2006)
Een van de mooiste films ooit gemaakt, alleen al door de filmlocaties, maar die ook de regisseur tot een bankroet dreef. Een van die locaties is Chand Baori in India, een gigantisch trappen-reservoir dat in de 8e eeuw werd gebouwd om regenwater in dit droge gebied vast te houden.
Still uit de film The Fall (Chand Baori reservoir in India)